

Keptas elnienos kumpis
Jums reikės:
- 1 kg šviežio elnienos kumpio
- 2 šakelės rozmarino
- 2 svogūno
- 7 skiltelių česnako
- 1 arb. š. džiovinto baziliko
- 1 arb. š. džiovinto raudonėlio
- 5 juodųjų pipirų
- 2 arb. š. cukraus
- 3 arb.š. aliejaus
- druskos
Gaminimas:
Elnienos kumpis turi būti be jokių plėvių, jei jų yra pašalinkite ir pasiruoškite mėsą. Mėsą apšlakstome aliejumi ir ištriname su visais sausais prieskoniais. Tuomet labai smulkiai sukapojame česnaką, ir pusžiedžiais supjaustome svogūną, įtrinkite mėsa svogūnu ir česnaku tik pasistenkite svogūną gerai sumaigyti tuomet jis suteiks mėsai minkštumo. Rozmarina taip patrinkite tarp rankų kad atsivertu visi eteriniai aliejai ir suplėšę šakelėmis įtrinkite mėsa. Pabarstykite cukrumi ir išmasažuokite mėsą. marinuojame mažiausiai 24val. Kumpio kepimo subtilybės nėra tokios sudėtingos kaip galėtų pasirodyti. Pirmiausia kumpi apkepame keptuvėje ant aliejaus iš visų pusių po 5min. ir tik kepant keptuvėje barstome druską. Orkaite įkaitiname iki 200 °C . kumpio kepimo laikas priklauso nuo jo storio todėl tiksliai sunku nusakyti, svarbu yra neperkepti mano rekomendacija apkepus keptuvėje 1kg. (jei jums patogiau pjaukite mėsą pusiau ) kumpį orkaitėje kepti dar 20 min. Ištraukus iš orkaitė suvyniokite į sviestini popieriu kumpi ir leiskite 5min pailsėti. Patiekite su jūsų mėgstamu garnyru ir pjaustant kumpi ant gabalėlių pabarstykite druskos.
Patarimas:
Marinuojant labai svarbu nenaudoti druskos nes druska sausina mėsą. Jei kepsite kumpi pilnai o ne vidutinio kepimo kaip aš aprašiau, kepkite ji žemoje temperatūroje ir ilgai o tam kad jis nebūtu sausas galite į kumpį padare skylutes įkišti šviežio kiaulienos lašinuko jis suteiks truputėli riebalų.


APIE ŽVĖRIENĄ
Žvėriena pakeisti įprastą vištieną, kiaulieną ar jautieną rekomenduoja ir mitybos specialistai. Mat ši mėsa gerokai sveikesnė nei naminių gyvulių. Žvėrienoje mažiau cholesterolio, gausu vitaminų ir žymiai daugiau baltymų. Dabar visi pratę prie kiaulienos, vištienos – ši mėsa pigi, greitai paruošiama. Tačiau niekas nepagalvoja, kad kiaulės, mėsai skirti jaučiai ar vištos užauginami vos per kelis mėnesius, jie šeriami augimą skatinančiais hormonais, tukinančiu pašaru, o judėti neturi kur, todėl jų mėsą vargu ar galima vadinti itin naudinga mūsų sveikatai. Laukiniai gyvūnai gerokai daugiau juda, todėl jų mėsoje mažiau riebalų. Taip pat jie minta natūraliu gamtiniu pašaru, todėl mėsoje nėra hormonų, antibiotikų likučių, gausu naudingų medžiagų.
Labiausiai vertinama žvėriena – elnio mėsa. Joje beveik nėra riebalų, bet gausu baltymų, naudingų mineralų ir vitaminų. Net pastebėta, kad žmonės, kurie vietoj įprastos paukštienos ar kiaulienos dažniau renkasi elnieną, rečiau kenčia nuo širdies ligų ar aterosklerozės. Be to, elniai minta samanomis, kurios jų organizmą veikia kaip natūralūs antibiotikai, todėl ši mėsa būna neužkrėsta parazitais. Nors žvėriena išties sveika mėsa, jos nerekomenduočiau pirkti nepatikrintos tiesiai iš medžiotojų. Kaip ir bet kuri kita mėsa ji gali būti apkrėsta parazitais ar ligų sukėlėjais. Geriausia žvėrieną pirkti specializuotose parduotuvėse. Čia parduodama tik oficialiose veterinarinėse tarnybose patikrinta masė.
Kaip tinkamai paruošti, kad mėsa būtų minkšta ir skani
- Kad mėsa nebūtų kieta, o specifinis žvėrienos skonis neatrodytų toks ryškus, pakanka žinoti kelias ruošimo gudrybes. Svarbiausia taisyklė – paprastumas: žvėriena pati savaime yra ypatingo skonio, todėl jos gardinti itin stipriais padažais ar prieskoniais nebūtina.
- „Žvėrieną geriausia troškinti, rūkyti ar kepti orkaitėje. Vasarą puikiai tinka kepti kepsninėje. Nelabai rekomenduoju šią mėsą naudoti sriubai.
- Kadangi žvėriena yra tvirta ir tanki mėsa, ją geriausiai suminkštinti galima marinuojant. Paprastai marinatui naudojamas acto tirpalas: 1 litrui vandens imama 1-2 stiklinės acto (geriausia naudoti ne paprastą, bet baltojo vyno ar obuolių). Vietoj acto Rusijoje naudojama raugintų kopūstų sultys ar agurkų marinatas, o Prancūzijoje – sausas vynas.
- Druskos dėti į marinatą nepatartina – ji tik dar labiau išdžiovins mėsą. Druskos pakanka užberti prieš kepant ar verdant. Tačiau prieskoniai marinatui būtini. Žvėrienai pagardinti itin tinka kadagio uogos, lauro lapai, gvazdikėliai, švieži čiobreliai, rozmarinas, kvapieji pipirai, česnakai, garstyčių grūdeliai. Taip pat galima smulkiai supjaustyti ir į marinatą suberti kvapnių daržovių, tokių kaip morkos, ropinis svogūnas, petražolių ar saliero šaknys. Vis dėlto prieskoniais nevertėtų piktnaudžiauti, nes jie gali nustelbti specifinį žvėrienos skonį ir natūralų aromatą.
- Paruoštas marinatas turi visiškai apsemti mėsą. Dubenį su žvėrieną ir marinatu būtina pastatyti į šaldytuvą ir marinuoti ne trumpiau paros. Sultingiausia ir skaniausia mėsa būna po 4 parų marinavimo.
- Išsimarinavusią mėsą prieš kepant ar verdant reiktų nusausinti popierine servetėle. Jei kepsite didelį žvėrienos gabalą, aštriu peiliu padarykite įpjovas ir į jas prikaišiokite lašinukų, ar česnako. Dalį kepimo galima mėsą uždengti maistine folija – taip mažiau išsausės.
- Iš elnienos visada rekomenduoju ruošti kepsnius su krauju. Taip kepant neprarandama dalis gerųjų savybių ir išsaugojamas ypatingas aromatas. Kepsniui su krauju itin tinka marinatas su imbieru.
Elnienos steikas
Pateikiu jums du marinavimo būdus
1. Variantas
2. Variantas
Gaminimas: 1variantas
Supjaustome elnieną vidutinio storumo kepsneliais. Apšlakstome kepsnelius alyvuogių aliejumi bei pipirais. Sudedame elnienos gabalėlius į gerai įkaitintą keptuvę (arba ant grilio) ir tik kepimo metu barstome druską, kepame iš abiejų pusių po 5 minutes. Kepimas yra kiekvieno steiko stebėjimas ir stenkitės pajusti mėsą ir stenkitė neperkepti mėsos kad ji neišsausėtu. Iškepus steiką leidžiame jam pailsėti keleta min.
Gaminimas: 2variantas
Supjaustome elnieną vidutinio storumo kepsneliais. Ištriname kepsnelius pipirais ir čiobrelio šakelėmis. Tuomet užpilame baltą vyną ir paliekame vyne 12 val. Kepimas: sudedame elnienos gabalėlius į gerai įkaitintą keptuvę (arba ant grilio) ir tik kepimo metu barstome druską, kepame iš abiejų pusių po 5 minutes. Kepimas yra kiekvieno steiko stebėjimas ir stenkitės pajusti mėsą ir stenkitė neperkepti mėsos kad ji neišsausėtu. Iškepus steiką leidžiame jam pailsėti keleta min.
Patarimai
Patiekiame su savo norimu garnyru aš patiekiu su saldžiomis bulvėmis ir karštomis daržovėmis. Saldžią bulvę supjausčiau kubeliais ir iškepiau su truputėliu kumpio ar šoninės, karštas daržoves galima kepti orkaitėje, keptuvėje ar grilyje kaip jums patogiau apšlakstome aliejumi, truputėliu druskos ir mėgstamu žolelių mišiniu. Baigiant kepti steikui jei kepate keptuvėje galite uždėti truputėlį sviesto jis suteikia papildoma karamelizacija.